5. 5. 2010 - Pražský hrad v umění poštovní známky

22.02.2011 23:55

Pražský hrad v umění poštovní známky“ je název unikátní výstavy, kterou připravuje Česká pošta, s.p., Poštovní muzeum ve spolupráci se Správou Pražského hradu nejen pro milovníky filatelie, umění či historie. Výstava bude veřejně přístupná od 12. května do 1. srpna 2010 v prostorách Pražského hradu, v Tereziánském křídle Starého královského paláce.

Jak samotný název napovídá, výstava představí především více než stovku našich poštovních známek, jejichž námětem se stal Pražský hrad. Jeho panorama, obrysy věží, architektonické detaily, zahrady, sochy a obrazy, to vše bylo ve známkové historii transponováno rukama předních českých rytců a převedeno do drobné grafiky. Poutavé bude rovněž sledování všech užitých technik tisku poštovních známek.

Tvůrci mnohých poštovních známek - Alfons Mucha, Max Švabinský, Cyril Bouda, Vratislav Hugo Brunner, Karel Dvořák, Karel Svolinský - byli současně autory významných realizací (vitráže, mozaiky, plastiky, kamenosochařská výzdoba) na Pražském hradě. Součástí výstavy budou i předměty ze sbírek Pražského hradu a Metropolitní kapituly u sv. Víta. Ať již z depozitářů, reprezentačních prostor, zámku v Lánech nebo katedrály.

Výstava tak zajímavě spojuje krásu známkové tvorby a bohatství fondů dvou státních sbírek, čímž mohou návštěvníci výstavy získat nové impulsy pro procházku Pražským hradem.


U příležitosti výstavy vychází známka České republiky s námětem panoramatického pohledu na Pražský hrad, včetně obálky prvního dne vydání (FDC). Po celou dobu výstavy bude na poště Praha 012 – Hrad používáno příležitostné razítko.

 

Datum vydání: 5. května 2010
Název emise: Výstava Pražský hrad v umění poštovní známky
Nominální hodnota: 17 Kč
Katalogové číslo: 631
Autor: Jan Kavan
Rytec: Miloš Ondráček
Tiskové listy: soutisk 4 známek s meziarším uprostřed
Rozměr obrázu známky: 68x27 mm
Druh tisku: ocelotisk v barvě hnědočervené

Námět známky:

Na známce je panorama Karlova mostu s Pražským hradem z pohledu od Novotného lávky.
Pražský hrad je největším hradním komplexem na světě, který byl častým námětem pro mnohá zahraniční i domácí díla. Zároveň vždy byl a zůstal bohatou studnicí motivů pro poštovní známky. Toto místo bylo proto zvoleno pro reprezentativní výstavu určenou široké veřejnosti, kde bude představena více než devadesátiletá tradice české známkové tvorby ve spojení s předměty sbírek Pražského hradu. Návštěvníci se budou moci seznámit s historií poštovních známek i s jejich tvorbou. Budou zde k vidění originální návrhy známek, liniové rozkresby či rytecké a tiskové desky. Ze slavných umělců, kterým byl Pražský hrad inspirací, můžeme jmenovat Alfonse Muchu, tvůrce první poštovní známky Československa z roku 1918, dále Maxe Švabinského, Cyrila Boudu, Jaroslava Lukavského, Jířího A. Švengsbíra či Oldřicha Kulhánka.