Křest známky k 175. výročí naší hymny - 17. 10. 2009

05.11.2011 00:00

   

    Královéhradečtí filatelisté se rozhodli pokřtít novou českou poštovní známku ke 175. výročí české národní hymny v malebné obci Osice, rodišti jejího autora Františka Škroupa.
Mistr Bedřich Housa podepisoval pamětní listy s trpělivostí sobě vlastní, neuvěřitelných pět hodin, nejprve v budově pošty, a po křtu jeho autogramiáda pokračovala v pamětní síni Františka Škroupa.
Obecní úřad zajistil pro účastníky akce občerstvení a místnost pro napsání pozdravných pohlednic. A že bylo návštěvníků opravdu hodně – historická budova místní fary jich byla plná. Příležitostná poštovní přepážka používala razítko s portrétem Františka Škroupa a pro zájemce měla dostatek nových poštovních známek, které se všem moc líbily – nejčastější slova byla, že jsou krásné a něžné…
V předsálí pamětní Škroupovy síně probíhala propagační výstava zaměřená jak k 175. výročí české státní hymny, tak k olympijským úspěchům našich reprezentantů, po nichž nás tóny národní hymny naplňují hrdostí. Nezapomenutelným zážitkem pro účastníky křtu byl přednes písně Kde domov můj od profesionálního zpěváka Jakuba Kubína. O slavnostní atmosféru se postaral i smyčcový kvartet Chameleón ve složení Lucie Pavlíková, Helena Jaborová, Lenka Maierová a Míla Brtník. Po úvodním slovu ředitelky muzea Markéty Kabelkové jsem poděkoval organizátorům akce i Mistru Bedřichu Housovi. Zdravici pronesli i přítomní starosta obce Osice Stanislav Bydžovský, poslanec Europarlamentu Oldřich Vlasák a poslanec Parlamentu ČR David Kafka. Vše s přehledem moderoval předseda KF 05 – 022 Josef Vlček. O hosty se starali neúnavný předseda Sdružení východočeských filatelistických klubů Karel Holoubek a předseda KF 05 – 001 Zbyněk Loučný.

GALERIE