Společné vydání Visegrádská skupina - do 12. února 2021

27.01.2021 10:54

Nabídka kompletu známek společného vydání Visegrádská skupina

U příležitosti realizace společného vydání známky Visegrádská skupina Česká pošta nybízí touto cestou možnost objednat si v rámci mimořádné nabídky komplet zahraničních verzí známek (slovenské, polské a maďarské vydání - nominále 1,70 EUR + 8 PLN + 600 HUF) k této emisi.

Cena tohoto kompletu 3 známek bude činit 162,- Kč vč. DPH 21%. Obchodní sleva není poskytována.

Tento komplet si můžete objednat u novinkáře na čísle 724 969 714.

 

V symbolické podobě definované 30. výročí úzkých politických, ekonomických a sociálních vztahů mezi čtyřmi zeměmi Visegrádské skupiny: Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska.

Visegrádská čtyřka (V4) je regionální uskupení čtyř středoevropských států: České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska, které vzniklo v roce 1991 podepsáním deklarace členských států o úzké spolupráci na jejich cestě k evropské integraci. Původně se skupina těchto zemí nazývala Visegrádská trojka, čtyřka je až důsledkem rozdělení ČSFR České a Slovenské Federativní Republiky v roce 1993. Po přijetí členských států V4 do Evropské unie se skupina zaměřila na prosazování spolupráce a stability v širším regionu Střední Evropy. V rámci Regionálního partnerství spolupracuje V4 s Rakouskem a Slovinskem a v rámci takzvaného programu V4+ spolupracuje s dalšími státy střední a východní Evropy. Aliance států V4 je inspirována setkáním tří králů v maďarském městě Visegrád v roce 1335. Uherský král Karel I. Robert, český král Jan Lucemburský a polský král Kazimír III. Veliký se zde dohodli na těsné spolupráci v politických či obchodních otázkách a na věčném přátelství. Tímto krokem inspirovali o 656 let později založení další úspěšné středoevropské iniciativy.