Pražská pobočka PM otevírá zrekonstruované výstavní prostory

21.09.2011 22:08

Vzhledem k dokončení restaurátorských prací na malbách Josefa Navrátila je Poštovní muzeum v Praze od středy 21. září 2011 opět zcela přístupné.

Rukama restaurátorů prošly nástěnné malby proslulého Josefa Navrátila (1798 - 1865) v Biedermeierovských salóncích ve Vávrově domě v ulici Nové mlýny 2 na Praze 1, kde se nyní nachází právě Poštovní muzeum. Bohatou malířskou výzdobu stěn tvoří například osm temperových obrazů se stylizovanými výjevy významných turistických cílů tehdejšího rakouského císařství. Vávrův dům je v Praze vůbec nejzachovalejší ukázkou měšťanské nástěnné malby 19. stol.

Výstava k ochraně přírody na poštovních známkách pokračuje!

V zrekonstruovaných prostorách pražské pobočky poštovního muzea je znovu nainstalována i výstava "Ochrana přírody na poštovních známkách České republiky" , která byla rekonstrukcí na několik měsíců přerušena. 

Výstava je znovu zpřístupněna od 21. 9. 2011  a bude pokračovat až do 20. 11. 2011.

Ochrana přírody: Šumava - biosférická rezervace UNESCO

Ochrana přírody: Šumava - biosférická rezervace UNESCO

Máte rádi přírodu? Zajímá Vás její ochrana? Nebo jste jen zvědaví, jak se podařilo autorům vystavených poštovních známek zachytit zástupce české fauny a flóry na miniaturní umělecká díla se zoubkovanými okraji? Potom jste srdečně zváni!

Výstava nabízí návštěvníkům ojedinělou příležitost spatřit originální předlohy pro známky, aršíky či obálky prvního dne vydání (FDC), které vytvořili současní čeští výtvarníci a grafici. V expozici jsou zastoupena díla manželů Libuše a Jaromíra Knotkových, Adolfa Absolona, Josefa Lieslera, Josefa Sasky, Hany Storchové, Hany Čápové, Josefa Dudka, Jaroslava Chadimy a rytců Josefa Herčíka, Miloše Ondráčka, Václava Fajta, Martina Srba a Jaroslava Tvrdoně.

Originální návrhy pocházejí ze sbírek Poštovního muzea, jehož zřizovatelem je Česká pošta. Návštěvníci si mohou vybrané poštovní známky a aršíky též zakoupit v muzejní prodejně.

Podrobnosti k výstavě "Ochrana přírody na poštovních známkách České republiky" si můžete přečíst na webu Poštovního muzea.

 

(zdroj: cpost.cz)