29. 4. 2010 - Poštovní známky s Fifinkou a písmenem A místo ceny jdou na dračku

22.02.2011 23:44

Česká pošta (ČP) ve středu vydala ve své historii vůbec první samolepicí známku, navíc označenou písmenem A místo dosud uváděné nominální hodnoty v korunách. Zobrazena na známce je Fifinka, postava z dětského komiksu Čtyřlístek. Na poštách byl o ní okamžitě obrovský zájem.

Arch známek s vyobrazením Fifinky ze Čtyřlístku FOTO: ČTK

 

Na dotaz Práva, jestli bude známka k mání na všech poštách v republice, odpověděl mluvčí ČP Ivo Mravinac: „Známky s Fifinkou jsme na všechny pošty distribuovali po deseti kusech ve formě sešitku. Celkem bylo vydáno 100 tisíc sešitků, ale mnohé pošty nám už pár hodin po zahájení prodeje hlásily, že Fifinka je vyprodána. V nejkratší možné době tedy musí dojít k dotisku.“

Známku s písmenem A lze používat jen pro vnitrostátní obyčejná psaní o hmotnosti do padesáti gramů, za něž odesilatel platí 10 korun. Další dvě písmenové známky E a Z budou určeny pro zásilky do zahraničí. E pro Evropu a Z do mimoevropských zemí.

„Tyto dvě známky se budou prodávat v sešitcích po šesti kusech. Na všech poštách je bude možné koupit od 26. května. Jejich námětem je zvěrokruh a Gismonda od malíře Alfonse Muchy,“ sdělil Mravinac. Jak upřesnil, celkem se letos vydá nejméně 340 000 kusů nových samolepicích známek.

Možná budou i známky s portréty žijících osob

Česká pošta se při zavedení písmenových známek inspirovala v zahraničí, kde mají již dlouholetou tradici. Nejprve se začaly používat v USA a dnes jsou rozšířeny po celé Evropě.

Ročně prodává ČP kolem 110 miliónů poštovních známek. V budoucnu by ráda vydávala i tzv. personalizované známky s portréty žijících osob. To bylo dosud vyhrazeno téměř výhradně prezidentům republiky. Několik dalších osobností se ale na tuzemských známkách v minulosti přece jen objevilo – kosmonaut Vladimír Remek, Emil Zátopek a Věra Čáslavská.