C.k. 8 zeměbranecký pluk salvou zahájil výstavu Pošta za Velké války

16.05.2014 22:08

V úterý 13. května byla slavnostní vernisáží zahájena v pražském Poštovním muzeu výstava Pošta za Velké války. Píšu Vám z fronty… První část vernisáže se za dohledu uniformovaných vojáků odehrála v  prostorách anglikánského kostela sv. Klimenta, který s muzeem sousedí, druhou část otevřeli vojáci slavnostní salvou v  parčíku před Poštovním muzeem. Podávalo se pivo Ferdinand a z polní kuchyně voněl guláš.


Celou vernisáží provázel známý hudebník a spisovatel Jiří Dědeček, který v první formálnější části v kostele sv. Klimenta zejména představil všechny spolupracující osoby a instituce. Vedle množství děkovných proslovů zazněla i c.k. rakouská hymna Zachovej nám Hospodine v podání Radky Černíkové, členky souboru opery Národního divadla a byla předána slavnostní vyznamenání osobám, které se o konání výstavy zasloužili. V druhé části v přiléhajícím parčíku před Poštovním muzeem nejprve došlo k povyšování vojáků c.k. 8 zeměbraneckého pluku a následně bylo možno prohlédnout si výstavu nebo si vychutnat doušek piva Sedm kulí z pivovaru Ferdinand a posilnit se gulášem vydávaným z polní kuchyně. K tomu všemu hrál flašinetář.

Výstava Pošta za Velké války. Píšu Vám z fronty…  je součástí širšího výstavního projektu předních českých muzejních institucí s názvem Velká válka. V Poštovním muzeu je výstava otevřena od středy 14. května od 9 hodin a probíhá až do 14. září. Doprovázena je bohatým programem, který začíná příležitostnou přepážkou a autogramiádou autora přítisku k příležitostné dopisnici Jana Mageta v sobotu 17. května. Přepážka proběhne od 9 hodin do 15 hodin, Jan Maget se bude podepisovat od 9 do 12 hodin.

 

(zdroj: postovnimuzeum.cz)