Prezident Zeman už má svoji známku.

28.03.2013 22:25

Poštovní známka s portrétem prezidenta Miloše Zemana vyjde 24. dubna, kdy bude k dispozici na všech poštách. Startovací náklad je deset milionů kusů. Místo ceny je na ní A. Řekl to mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Pošta známku vydá zhruba o měsíc dřív, než původně předpokládala. "Proti minulosti jsme dostali oficiální portrét pana prezidenta s velkým předstihem a excelentní práci odvedl rytec Miloš Ondráček," uvedl Mravinac.

Známka s prezidentem bude písmenová, nebude tedy obsahovat konkrétní cenu, ale písmeno A, které znamená určení pro vnitrostátní poštovní styk. Nebude samolepící. Pošta pro její výrobu využila rotační ocelotisk kombinovaný s hlubotiskem, což je nejkvalitnější, ale zároveň nejnáročnější technika. Známka je tak zabezpečená proti případnému padělání. Známka by měla být vytisknutá příští týden. Zbytek doby do vydání pošta potřebuje na distribuci. V den vydání musí být k dostání na všech 3300 pobočkách. Po vyčerpání prvního nákladu je pošta připravená známku se Zemanem dotisknout dle potřeby.

Pravděpodobně v květnu vyjde pamětní list se Zemanovou známkou k první přímé volbě prezidenta. Podobně pošta vydala pamětní obálku se známkou s portrétem prezidenta Václava Havla k pátému výročí vzniku České republiky a poté pamětní aršík k jeho narozeninám. Za éry Václava Klause žádnou filatelistickou zvláštnost související s jeho osobou nevydala.

(zdroj: Lidovky.cz)